پس از گذشت سه روز از دور نخست مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا که در مسقط عمان برگزار شد، همچنان روایات متناقضی از آنچه در این گفتگوها اتفاق افتاد و درخواستهای طرفین منتشر میشود. تهران تایمز شامگاه دوشنبه مدعی شد که به «اطلاعات جدیدی» درباره جزئیات این مذاکرات دست یافته است.
به گزارش عصر ایران؛ تهرانتایمز خبر داد که طی این مذاکرات که در ساعت ۱۵ روز شنبه ۱۲ آوریل به میانجیگری بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان در مسقط، پایتخت این کشور برگزار شد، کمتر از ۱۰ پیام مکتوب میان هیات ایرانی و آمریکایی مبادله شد و نخستین پیام را نیز عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که هدایت هیات مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده داشت، ارسال کرد.
یورو نیوز در ادامه نوشت: این درحالی است که اکسیوس روز یکشنبه طی گزارشی اعلام کرده بود که دولت دونالد ترامپ، رئيسجمهوری آمریکا به دلیل این که مذاکرات روز شنبه طبق برنامه پیش رفت و هدف اصلی آن یعنی تغییر چارچوب مذاکرات از غیرمستقیم به مستقیم محقق شد، از دور نخست این گفتگوها ابراز رضایت کرده است.
کاخ سفید روز شنبه طی بیانیهای این مذاکرات را «بسیار مثبت و سازنده» ارزیابی کرده و گفته بود: «آقای ویتکاف، در دیدار با آقای عراقچی تاکید کرد که از طرف دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ماموریت دارد تا در صورت امکان، اختلافات میان دو کشور را از طریق گفتوگو و دیپلماسی حلوفصل کند. این مسائل بسیار پیچیده هستند، اما گفتوگوی مستقیم امروز آقای ویتکاف گامی رو به جلو در جهت دستیابی به نتیجهای سودمند برای هر دو طرف بود.»
به گزارش تهرانتایمز، این مذاکرات در اقامتگاه وزیر خارجه عمان برگزار شد و هیات همراه دو طرف حین مذاکرات در هتلهایشان بودند.
این درحالی است که سیانان روز شنبه طی گزارشی به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده بود که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ که هدایت تیم آمریکایی را بر عهده داشت به همراه هیات مذاکرهکننده این کشور در اتاق پذیرایی اقامتگاه آقای البوسعیدی حضور داشتند و آقای عراقچی به همراه هیات ایرانی در اتاق دیگر این خانه بودند.
به گزارش تهرانتایمز، عباس عراقچی و استیو ویتکاف در پایان این نشست و هنگام خروج از اتاقهایشان با یکدیگر خوشوبش کردند. این درحالی است که اکسیوس در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که این دو روز شنبه ۴۵ دقیقه رودررو گفتگو کردند.
محتوای مذاکرات
به گزارش تهرانتایمز، آقای عراقچی در پیامهای خود تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات قصد دارد میزان صداقت طرف آمریکایی و امکان دستیابی به توافق را ارزیابی کند.
عراقچی همچنین تاکید کرد که تهران بهدنبال توافق برد-برد است و اگرچه به هیچ وجه حاضر به برچیدن برنامه هستهای خود نیست، آماده است اقداماتی را برای اطمینانبخشی نسبت به نظامی نشدن برنامه هستهای خود انجام دهد و در این زمینه، تنها نهاد خارجی ناظر مورد قبول جمهوری اسلامی ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) خواهد بود.
تهران در مقابل، خواهان رفع تحریمها در چند بخش کلیدی است و شرط کرده است که در صورت لغو تحریمها، آمریکا نباید بتواند به بهانههای دیگر آنها را بازگرداند.
آقای عراقچی همچنین تاکید کرد که وجود یک چارچوب کلی توافق برای تداوم مذاکرات ضروری است. اگر آمریکا با چارچوب پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران مخالفت دارد، باید طرح جایگزین خود را ارائه دهد.
این درحالی است که به گزارش اکسیوس، مذاکرات در فضای بیاعتمادی آغاز شد و هیات ایرانی با اشاره به خروج دونالد ترامپ از برجام در دور نخست ریاستجمهوری، ابراز نگرانی کردند که آمریکا ممکن است دوباره نیز از توافق جدید خارج شود. طرف آمریکایی نیز تردیدهایی را درباره نیات جمهوری اسلامی ایران از برنامه هستهای مطرح کرد. با این حال دو طرف پس از چند ساعت مذاکره اعلام کردند که مسیر پیشرفت وجود دارد.
بنابر این گزارش، برخی منابع از احتمال برگزاری دور بعدی این مذاکرات به صورت مستقیم خبر دادند. با این حال، هیات ایران چنین موضوعی را کماهمیت خواند.
به گزارش تهرانتایمز، جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات همچنین اعلام کرده است که واشنگتن باید جلوی فعالسازی مکانیزم ماشه را از جانب تروئیکای اروپایی بگیرد.
بنابر این گزارش، آقای ویتکاف در مورد برچیدن برنامه هستهای ایران و یا بازگشت آمریکا به برجام حرفی نزده است.
پیشتر نیز رسانه امواج در گزارشی اعلام کرده بود که آقای ویتکاف در جریان این مذاکرات پیشنویسی ارائه کرده است که در آن هیچ اشارهای به «برچیدن» برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران نشده است.
به گزارش اکسیوس به نقل از یک منبع آگاه، انتظار آمریکا از جمهوری اسلامی ایران برداشتن گامهای مشخص برای فاصله گرفتن از برنامه هستهای نظامی بوده است. بنابر این گزارش، یکی از راههای مطرح شده، رقیقسازی ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد جمهوری اسلامی ایران بود.