به گزارش وفاق ملی، در روزهای اخیر، مذاکرات غیر مستقیم میان هیئتهای ایرانی و آمریکایی در شهر مسقط، پایتخت عمان، توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است. این مذاکرات، که در قالب گفتگوهای هستهای و با هدف کاهش تنشها و رفع تحریمها شکل گرفته، نشاندهنده دست برتر ایران است؛ زیرا ایران با قاطعیت اعلام کرده که حاضر به انجام مذاکرات مستقیم نیست و بر این نکته تأکید دارد که تمامی گفتگوها باید در چارچوب برنامه هستهای این کشور صورت گیرد. از نظر کارشناسان بین الملل این رویکرد، نشاندهنده موضع مستحکم ایران در برابر آمریکا است.
دکتر «یشیم دمیر» کارشناس روابط بین الملل در گفتگویی با خبرگزاری مهر، نتایج این مذاکرات را بررسی کرده است.
در شرایطی که شاهد بحرانهای مختلف در منطقه هستیم و عملاً رژیم صهیونیستی ناخشنود از مذاکرات ایران و آمریکا است آیا این دور از گفتگوها میتواند فضایی آرام در منطقه ایجاد کند؟
انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا هم امیدوارکننده و هم چالش برانگیز است زیرا تنشهای ناشی از تحولات غزه، لبنان، یمن و سوریه بین ایران و آمریکا مشکلاتی ایجاد کرده است. اینها موضوعاتی هستند که میتوانند به روند مذاکرات خلل وارد کند. مذاکرات فرصتی برای ایجاد یک فضای صلح آمیز در منطقه است. به نظرم این روند کاملاً چالش برانگیز خواهد بود. به همین خاطر طرفین مذاکره باید تا حد امکان از عوامل تاثیر گذار داخلی و خارجی که ممکن است به روند مذاکره ضربه بزند دوری کنند.
در موضوع عوامل داخلی موثر بر روند مذاکره، تمایل طرفین به سازش، گامی اساسی برای رسیدن به راه حل است. با این حال، راهبردهای دیپلماتیک غیرقابل پیش بینی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا میتواند در روند مذاکرات اختلال ایجاد نماید؛ خواستههای دولت ترامپ برای اعمال محدودیت بر برنامههای موشکی ایران و پایان دادن به حمایت ایران از گروههای مقاومتی منطقه میتواند در روند مذاکرات چالش ایجاد کند. درخصوص نقش عوامل خارجی، نگرش منفی اسرائیل به روند مذاکرات، مخالفت با هر نوع سازش و رویکردش برای برچیدن کامل تاسیسات هستهای ایران، روند مذاکرات را دشوار میکند. علاوه بر این، مانع دیگری که بر سر راه مذاکرات وجود دارد مشخص نبودن چگونگی حمایت کشورهای عربی منطقه است.